Wah3..Hokkaido Muffin..bajet macam kat Jepun pulak....hihihi..Resepi ni memang senang nak buat and dekat Malaysia pun kita boleh cari bahan-bahan dia juga...:)
Bahan A
-4 biji telur kuning
-30 g gula castor
-40ml susu segar
-40ml minyak jagung
-1sk esen vanila
-55 g tepung gandum
-20 g tepung kustard
-1 st baking powder
Cara-cara:
1.satukan gula,telur kuning dan kacau
2.masukkan minyak jagung,susu,esen vanilla dan kacau
3.masukkan tepung gandum dan kustard yg telah diayak
Bahan B
-80 g gula castor
-1/4 sk garam
-4 biji telur putih
Cara-cara:
1.pukul telur putih dgn mixer(high speed) sampai berbuih
2.masukkan sikit2 gula castor ngan garam
3.pukul lagi sampai kembang(kalau terbalik kan bekas..bahannya x jatuh)
+ campurkan bahan A dan B
+ jgn pakai mixer..pakai spatula jer..
+ masukkan dalam bekas muffin 3/4
+ bakar 15-20 minit dgn 170 celcius
Bahan2 custard
-1 sb tepung gandum
-1 sb tepung custard
-4 sb gula pasir
-200 ml susu segar
-1 bj telur+esen vanila sikit
-1 sb mentega
Cara-cara
1.masukkan semua tepung tu, gula dalam periuk
2.masukkan 1-3 sb susu segar,kacau(jgn berketul)
3.masuk baki susu dan esen
4.masak atas api sederhana
5.selalu kacau..jgn sesekali tinggal
6.bila nampak mcam dah pekat..masukkan mentega..
7.terus kacau sampai pekat dan berkilat..
8.tutup api kacau lagi sampai suam2..
Cara nak decorate
-sumbat sikit cream custard tu dalam muffin
-nampak comot sikit mula2..
-isi cream custard dalam piping bag..buat bentuk sikit kat surface yg nampak comot tadi(nak tutup kecomotan muffin)
-hias atas cream custard dgn apa2(kismis,strawberry..semua adik beradik berry pun boleh)..
- dah siap semua tu..tapis gula icing kat atas muffin(nampak mcm snow sikit)
-nak senang buat atas talam..x bersepah merata2 gulanya...
-siap dihidang..
Lets try girls!!!
No comments:
Post a Comment